• 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16

УДРУЖЕЊЕ
ПЧЕЛАРА КИКИНДА ул. Генерала Драпшина 48 up.kikinda@gmail.com

Јавна молба за солидарну помоћ постадалим пчеларима из КикиндеДатум објављивања вести:
Број прегледа: 1.786

Поштоване колеге пчелари Србије и сви други људи добре воље,

Обраћам вам се јавном молбом за солидарну помоћ колегама пчеларима из Кикинде, који су изгубили пчелињаке у пошасти која их је задесила у протеклих неколико дана.

Кикинда је на жалост, постала у Србији а сигурнои и много шире, апсолутни и неславни рекордер у страдању пчела од тровања у последњих неколико година. Почев од 2015 па до данас, непобитно је доказано уништење 5000 пчелињих заједница, без оних колега који из сопствених разлога нису пријављивали губитке. По слободној процени, половина пчелињег фонда нашег града, који износи око 15000 кошница, је уништавано а пчелари су својом муком све подизали из пепела. Сад је дошло време потпуне финансијске исцрпљености и деморалисаности па пуно колега најављује одустајање од пчеларства, те вас молимо за помоћ.

Наиме, почев од четвртка 23.05.2019. године, па до овог тренутка, утврђено је страдање око 1400 пчелињих заједница код 31 колеге, који су своје страдња уредно пријавили истражним органима, без оних који нису желели да пријаве своју штету ником, па вас позивамо да тим људима помогнемо колико ко може и како ко може, како би се опоравили од овог страшног губитка. Што је најгоре, нисмо сигурни да је ова цифра коначна.

У Кикинди око 90% кошница су ЛР а преосталих 10% су полошке и ДБ. Ко год види себе да жели да помогне, може да донира већ формирана друштва или пакетне ројеве.

Да бисмо предупредили сваки евентуални проблем око дистрибуције помоћи, иста ће путем удружења ићи само онима који су своје страдање пријавили полицији.

Удружење пчелара Кикинда у овом случају бринуће о сваком пострадалом пчелару, без обзира да ли је наш члан, члан неког другог удружења са територије града или није учлањен ни у једно удружење.

У зависности од количине прикупљене помоћи, требало би се по регионима груписати па ћемо се договарати око превоза. С обзиром на кратак рок који нас чека до јесени, акцију пописивања донираних пчелињих заједница започињемо одмах и завршавамо је најкасније са 15.06.2019. године.

Расподелу прикупљених пчела ћемо извршити процентуално у зависности од појединачно пострадалих колега. Ако би солидарна помоћ којим случајем била већа од 100% страдања, обавезујемо се да ћемо вишак прикупљених ројева продати по тржишној цени, а евентуално прикуљени новац ћемо сачувати и уплатити колегама који би имали страдања пчела од тровања у првом наредном случају који се деси.

Одлуком ИО УП Кикинда, за координаторку испред нашег удружења именовали смо колегиницу

Светлану Јаковљевић,

тел број: 060 474 45 45,

email: svetlana_jakovljevic@yahoo.com.

Ко жели да помогне новчано а жели да организатор расподеле и контроле поделе новца буде Удружење пчелара Кикинда, свој прилог може да уплати искључиво на текући рачун код Војвођанске банке Удружења пчелара Кикинда број 325-9500600059220-94, сврха уплате Солидарна помоћ пострадалим пчеларима Кикинде, позив на број 052019

Удружење ће на свом сајту отворити посебну страницу где ћемо евидентирати сваку појединачну понуђену и реализовану донацију, како пчелама тако и у новцу. Сваки извод из Банке, све док траје акција, ћемо јавно објавити и свако ће моћи да провери шта се са његовом уплатом дешава. Такође ћемо редовно јавно објављивати коме, кад и колико новца смо проследили сваком од колега који су пострадали и то искључиво путем текућих рачуна. Прослеђивање новца колегама ће ићи одмах по завршетку акције 15.06.2019 године

Захваљујемо се унапред свима који буду помогли опоравак пострадалих пчелињака.

ИО УП Кикинда

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someonePrint this page
Izrada sajta Tirien