Позив на учешће у организацији акције „Медени доручак 2019“

Поштоване колеге, чланови Удружења пчелара Кикинда,

овим путем вас позивамо да узмете учешће у акцији „Медени доручак 2019“ у организацији нашег удружења као и свих удружења пчелара са територије општине Кикинда.

Наиме, на радном састанку одржаном јуче у нашем удружењу као и у складу са претходним договорима са председницима удружења пчелара са територије општине Кикинда, који су потврђени данас, донели смо одлуку да 18.11.2019 године изведемо акцију под називом „Медени доручак 2019“.

Циљ ове акције је, пре свега, образовање деце у смеру здраве исхране, поготово доручка као и упознавање деце са животом и радом једне пчелиње заједнице.

Акција „Медени доручак“ треба да се изведе у свим заинтересованим основним школама у граду, као и сеоским основним школама. О начину реализације ћемо се договорити на састанку.

О намери смо данас путем е-маила обавестили све школе и од истих очекујемо,  надамо се позитивне, одговоре:

Удружење пчелара Кикинда Кикинда

Удружење пчелара „Башаид“ Башаид

Удружење пчелара „Банатска жута пчела“ Банатска Топола

Удружење пчелара „Рој“ Руско Село

Удружење пчелара „Бранко Каурин“ Нови Козарци

Удружење пчелара „Матица“ Банатско Велико Село

Директорима основних школа са територије града Кикинда

Пројекат:                                       Медени доручак

Поштовани, дозволите да Вам представимо пројекат под називом “МЕДЕНИ ДОРУЧАК “ у организацији горе наведених удружења пчелара.

Пројекат има за циљ да укаже на потребу доручка , пре свега здраву  исхрану деце школског узраста, с обзиром на то да се негативне навике у исхрани често испољавају већ  у школском добу.

Желимо да деци и родитељима укажемо на  те негативне стране и да истовремено истакнемо важност и значај употребе меда у исхрани.

У оквиру пројекта се деци школског узраста указује, прво  на значај пчела као важних чинилаца очувања биодиверзитета, а затим посебно истиче важност употребе меда у исхрани и свим предностима које оно пружа. У суседној Мађарској истоимена акција подигнута је на национални ниво, где је само у једном дану, 17.новембра 2018. у 1055 школа послужено 165100 деце.

Пројекат подразумева посету свим основним школама у Кикинди и селима, где би након  краћег предавања  деци нижих разреда био послужен доручак који би се састојао од парчета хлеба или комада облатне премазаног медом.

Током 2017 и 2018 године, пчелари у Кикинди послужили су око 500 деце у  основној школи “Јован Поповић”. Жеља нам је да и ваша деца буду део једне хумане и корисне акције.

С обзиром на то да је  акција изазвала велику пажњу деце и јавности, (Дан европског меденог доручка, медени доручак у ОШ Јован Поповић“ у Кикинди, Ош „Миливој Омотац у Иђошу…) сматрамо да треба да заједно обележимо у свим школама у нашој општини овај дан а надамо се догодине и много шире.

Акција ће бити пропраћена путем медија, новина ,тв, а у зависности од могућности очекујемо и присуство представника Града Кикинде.

Молимо Вас, с обзиром на значај акције, да нас подржите и омогућите одржавање акције у Вашој школи, отворени смо за било који вид сарадње и разговора на ту тему, како у вези овог пројекта , тако и у будућности.

Средине у којима нема удружења пчелара (Иђош, Сајан, Мокрин и Наково) биле би у потпуности покривене овом акцијом.

Срдачно Вас поздрављамо ,

Председници Удружења пчелара:

Живојин Лазичић, Башаид064/0195568

Ференц Тури, Банатска Топола 063/237012

Борко Благојевић, Руско Село 062/1805978

Марко Чавка, Нови Козарци 063/655247

Мирко Кнежевић, Банатско Велико Село 065/5058510

Саша Чолак, Кикинда 063/8855496

У Кикинди,28.10.2019. године

Радни састанак са колегама које желе да узму учешће биће одржан у недељу 03.11.2019. године са почетком у 10,30.