Резултати анализа угинулих пчела након ТРОВАЊА маја ове године

Данас је председник УП Кикинда позван на разговор код Општинског јавног тужиоца у Кикинди а у вези, сада можемо отворено да кажемо ТРОВАЊА, а не ПОМОРА пчела из маја ове године. Састанку су присуствовали, осим Општинског јавног тужиоца и Шеф одсека за сузбијање привредног криминала за Севернобанатски регион, као и помоћник тужиоца.

Након кратког прегледа приспелих докумената и евидентираних отрова, који су нађени и означени у списку извршене анализе, посебна пажња је посвећена следећим налазима, тј отровима: „Chlorpyrifos“, „Captan“, „Fipronil“ „Fipronil-sulfone“ i „Fipronil desulfinyl“, који су  означени у извештајима. Председник УП Кикинда позвао је господина Синишу Илинчића, како би помогао у неким сегментима, јер је „Fipronil“ означен да је далеко изнад LD50 и тада се дошло до сазнања да је овај отров потпуно забрањен у нашој земљи најмање 7 година. Такође смо сазнали да је свега 25g. oвог отрова довољно за 1 хектар обрадивог земљишта као и да је свега 1 литра довољна да затрује велика водена пространства. Фрапантан податак!

Председник УП Кикинда преузео је део истражне документације, за тројицу колега пчелара Златка Попетруа, Кристијана Косаренка и Јерковић Драгана чије пчеле су пострадале и исте објављујемо у прилогу. Ова документа објављујемо у складу са одобрењем тужиоца. Напомињемо да су пчеле наведене тројице колега на сасвим различитим локацијама од неколико километара. О даљем току процеса ћемо вас извештавати по сазнањима и у складу са одлукама тужиоца.

Истрага се даље наставља у више праваца а у циљу проналажења директног кривца.