• 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16

УДРУЖЕЊЕ
ПЧЕЛАРА КИКИНДА ул. Генерала Драпшина 48 up.kikinda@gmail.com

Разорне последице тровања пчела у КикиндиДатум објављивања вести:
Број прегледа: 1.355

Кикиндски пчелари су од прексиноћ и јуче на ногама, у великој жалости и страху због  тровања пчела у по ободу нашег града. На потесу башаидски друм-новомилошевачки друм-Водице-иђошки друм-ватрогасни дом- пут за Кинђу дошло је до страховитог и масовног угинућа пчела у преко хиљаду кошница код чак 25 колега (што на жалост, није коначни број, пошто су се и данас колеге пчелари пријављивали да су им пчеле страдале).

Први нас је алармирао колега Златко Попетру, дана 23.05.2019 у раним поподневним сатима, на шта смо га упутили у процедуру пријаве надлежним органима. Након кратког времена добили смо обавештење од још једног колеге да је и код њега ситуација катастрофална, да су му подњаче пуне угинулих пчела. То нам је био сигнал да је геноцид над пчелама опет на помолу. Већ око 18,30 смо изашли на терен и код колеге Попетруа затекли полицијске службенике, ветеринарског инспетора, једног ветеринара и инспекторку секретаријата за заштиту животне средине. Оно што смо затекли било јер поражавајуће. Преко 60 кошница пчела код колеге Попоетруа је било на умору. Одмах смо алармирали пчеларе чији пчелињаци се налазе у ближој околини. Људи су полако пристизали и из минута у минут, почеле су да пристижу информације да је ситуација језива. Колега Андраш Сабо, чије пчеле се налазе на пар километара даље нас је такође обавестио да је остао без пчела, као и колеге Петар Петров и Бењо Алехандро.

На лицу места, са полицајцима и инспекторима смо се договорили да до ноћи прегледамо што више можемо а да за ујутро сакупимо податке и од осталих колега. Одмах смо, путем Вибер групе нашег удружења, послали циркуларно обавештење да пчелари, чије се пчеле налазе на западном и северозападном ободу, што пре а најкасније наредног дана до 8 сати пријаве, ако примете тровање на својим пчелињацима. Исте вечери смо контактирали и надлежног републичког фито патолога и договорили кад и како ћемо наредног јутра кренути у обилазак терена и узорковање њива.

Исте вечери контактирали су нас и функционери СПОС-а и понудили помоћ око организације узорковања сумњивих биљака. Од Народне посланице Олене Папуге смо добили чврсто уверење да ће већ наредног дана обавестити министра пољопривреде Републике Србије о овој катастрофи. Такође смо у контакту и са градским већем града Кикинде путем Имрета Кабока, секретара за пољопривреду града Кикинде.

Наредног јутра, 24.05.2019 око 9,00, уз припремљен списак од око 15-ак пчелара, смо пошли на терен. У међувремену смо сазнали да је јавни тужилац наложио покретање истраге, што нам је дало наду да ћемо успети у намери. Више пута у току дана нас је контактирао председник СПОС-овог Одбора за заштиту пчела од тровања и адвокатска канцеларија коју СПОС ангажује управо за ове сврхе. На терену су нас дочекали колеге пчелари, бледи и са грчем на лицу. Оно што смо затицали на пчелињацима је било поражавајуће. Пуне кошнице мртвих пчела и што је  још горе, знаци тровања су и даље били присутни, новоотроване пчеле су гмизале по трави и преко већ мртвих.

У међувремену, пристизале су информације да је још пчелињака пострадало, чак до Ватрогасног дома и друма за Кинђу. Када смо измерили растојање од почетне до крајње тачке примећеног тровања, видели смо да је у питању распон од око 10 км око града. Истрага и узорковање угинулих пчела потрајали су готово до 18 часова. На крају дана, када смо сабрали податке, дошли смо до до цифре од 25 пчелара и чак 1000 уништених пчелињих заједница.

Све време смо покушали да докучимо шта је то што је отровало наше пчеле и најблискија нам је претпоставка да је у питању тровање пчела на пшеници. Откуд на пшеници,  то покушавамо да утврдимо али сумњамо на отрове Хлорпирифос и Диметоат и евентуално на Нурал-Д уз претпоставку да је као лепак кориштено недозвољено средство, шећер.
Резултате анализе узоркованих биљака очекујемо већ до половине наредне недеље, уз наду да смо успели да узмемо узорке са најсумњивијих парцела. О коначној штети је сувише рано говорити али у овом тренутку можемо да кажемо да је она око 120.000 евра са тенденцијом раста. Онима којима је тешко да разумеју штету путем ових података, на најпластичнији начин ћемо објаснити овако: Јуче је у Кикинди угинуло 120 крава или око 700 свиња у пчелама.

Онима који нам ово упорно раде већ годинама поново поручујемо да још једном размисле о томе да су природни опрашивачи биља уништени око 90% и да ако овако наставе, а пчелари  одустану, ко ће им повећавати приносе на њивама? Да ли наши ратари желе да од Србије направе Сечуан, где више нема ни пчела ни других опрашивача?

Тешко нам је више и да апелујемо и да се боримо са ветрењачама али се увек надамо да ћемо се једног дана изборити за право на живот пчела и за право на здрав живот нашој деци и нама.

Овим путем се најискреније захваљујемо на ажурности следећим установама:
Полицијској управи Кикинда а посебно полицијским службеницима који су провели цео дан радећи на проналажењу кривца или криваца,

Републичком ветеринарском инспектору, и свим надлежним ветеринарима који су у пуном броју присуствовали узорковању мртвих пчела и саћа,

Републичком фитопатолошком инспектору,

господину Синиши Илинчићу,

Секретаријату за пољопривреду града Кикинда и службеницима задуженим за очување животне средине,

Савезу пчеларских организација Србије, њиховом одбору за заштиту пчела од тровања и адвоктској канцеларији СПОС-а,

Електронским и писаним медијима,

Јавном тужиоцу града Кикинде и

Градској управи града Кикинде и

свим колегама пчеларима и људима добре воље кои су нам дали подршку и изразили огорчениост за све ово што нам се дешава.

 

 

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someonePrint this page
Izrada sajta Tirien