• 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16
  • 16

УДРУЖЕЊЕ
ПЧЕЛАРА КИКИНДА ул. Генерала Драпшина 48 up.kikinda@gmail.com

Посета градоначелника Кикинде нашем удружењуДатум објављивања вести:
Број прегледа: 670

Данас смо имали велику част и задовољство да нам у госте дођу градоначелник нашег града Никола Лукач, члан Градског Већа за пољопривреду и месне заједнице Љубан Средић и руководилац Одсека за пољопривреду Далибор Оличков.

Наше драге госте смо на лицу места упознали са свим достигнућима Удружења пчелара Кикинда на која смо поносни, као и о плановима за наредни период.

Покренули смо неколико врло осетљивих и тешких тема, попут тровања пчела у поседњих 6 сезона, попут НЕЛЕГАЛНО доласка селећих пчелара на наше терене као и напоре да купимо машину за призводњу сатних основа за потребе свих удружених пчелара у граду и селима. Свака тема је посебно испричана, разрађивана у детаље и надамо се успешној заједничкокј акцији на очувању пчелињег фонда као и о реализацији идеје да се купи машина за производњу сатних основа. Такође смо се дотакли проблема са фалсификатима меда, третманом комараца и других проблема које тиште пчеларе Кикинде….

Драги гости су нам предочили да изузетно поштују напоре кикиндских пчелара да се све доведе у ред и законске оквире и обећали нам максималну помоћ у реализацији идеја и пројеката. Такође су нас известили о томе да град планира да ове године помогне пчеларима у куповини ројева како би нас и тиме потпомогли да се подигнемо после 6 „отрованих“ сезона уназад. Ми смо се захвалили на овој идеји и понудили помоћ у реализацији акције набавке ројева за све чланове удружења, како нашег тако и осталих на теритирији сеоских месних заједница, с обзиром на то да наша удружења од самог почетка раде врло сложно, чак и јединствено. Такође смо изложили и замишљен начин експлоатације машине за производњу сатних основа, тако што ће сви удружени чланови, свих удружења пчелара на теритирији града Кикинда, имати апсолутно идентичне трошкове производње, што значи да ако је цена изливања осноива 80 дин за килограм за кикидске чланове удружења иста цена ће бити и за чланове осталих удружења.

Такође смо се дотакли теме планске садње медоносног дрвећа и ту смо такође наишли на плодно тло код градских отаца.

Што се тиче хемијског сузбијања комараца, већ смо имали неформалне разговоре са одговорнима у граду и сад, пошто смо добили подршку градоначелника, ускоро ћемо организовати и формални састанак са онима који одлучују о терминима третмана комараца. Иначе, истини за вољу, и до сада смо имали одличну комуникацију и сарадњу са градским службама, када је запрашивање комараца у питању, тако да се најискреније надамо да ћемо ове године пчелааре ослободити бар једног страховања.

Састанак је трајао готово два сата и у име кикиндских пчелара и своје лично име, захваљујем се уваженим гостима на посети, у нади да ћемо ускоро имати разлога да заједно славимо успехе кикиндског пчеларства.
Саша Чолак
Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someonePrint this page
Izrada sajta Tirien